söndag 30 november 2008

Läxor eller inte?

Läxan vad har den för uppgift och behövs den? Ja, jag vet inte riktigt? Om jag förstått det rätt, så har barn läxor därför att de inte hinner lära sig det de behöver i skolan.

Den som har råd skickar barnen till privatlärare för läxhjälp. Men hur gör den som inte har råd och inte var så duktig i skolan?

Resultatet av en sådan skola blir att barn som inte kan få hjälp i hemmet på grund utav föräldrarnas oförmåga, blir efter i skolan. Vi får ett arv som följer med in i nästa generation i dessa familjer av underpresterande barn.

Dessa barn kommer inte att studera vidare och får mest troligt inte en chans till ett välbetalt arbete. Men om dessa barn får hjälp med läxorna av utbildad personal efter ordinarie skola, så bryts detta arv. De blir bättre rustade att möta arbetslivets krav och får en god möjlighet att hjälpa sina barn i framtiden.

En annan strategi vore naturligtvis att ge skolan så goda resurser att barnen lär sig det som anses nödvändigt i skolan. Inga läxor och all inlärning i skolämnena skulle ske i skolan av utbildad personal.

Vilken strategi man än väljer så är det väldigt oekonomiskt att inte låta barnen nå sin fulla potential.

Inga kommentarer: