söndag 21 december 2008

Arbetslösheten

När jag var ung så hade vi 100 % i ersättning när vi blev arbetslösa och en total arbetslöshet på 1 %. Idag får vi ut 80 % i ersättning maximalt 730 kr per dag och har en arbetslöshet som nästa år når över 7,5 % enligt experterna.

Om de borgerliga teorierna skulle stämma så skulle arbetslösheten sjunka med lägre
a-kassa. Men varför stiger den istället? Man sänker ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen och istället för att få fler i arbete, så är det fler som går ut i arbetslöshet. Det är någonting som inte stämmer!

Slutsatsen man kan dra av detta är att arbetslösheten beror på konjunkturen och samhällsstrukturen, inte de arbetslösa. Vem är det då som står för
planerandet och besluten i samhället. Vilka är de som ger ut riktlinjer och som beviljar pengar till diverse projekt, sjukhus, skolor, broar, vägar och allt övrigt?

Svaret är att det är politiker som står för
beslutandet, det är de som beslutar om skatter, hur valutapolitiken ska se ut och hur hela samhället ska vara organiserat. Deras beslut påverkar hur många uteliggare vi har, hur friska vi är, hur vi bor, hur många fattiga det finns, hur många arbetsplatser som skapas, hur hög pension du får, standarden på bostäderna, om du får sjukvård och om du har fina tänder trots att du inte har så mycket pengar.

Allt i vårt samhälle beslutas av politiker i stat, landsting och kommuner. Vi väljer våra politiker i val vart fjärde år, men vet vi vad vi väljer?

Inga kommentarer: