tisdag 7 april 2009

Arbetslösheten en upprepning av tidigare kriser


Att arbetslösheten stiger är väl inte så förvånande. Samma politik har förts av de flesta regeringarna i världen. Man har låtit kapitalet få friare spelregler i tron att det ökade tillväxten. En tro som några liberaler hade redan i slutet på 1700-talet. Men det har aldrig fungerat, utan det har alltid inneburit att ekonomin har kraschat.

I Europa har vi haft borgerliga regeringar som med fulla segel styrt mot undergången i tron att det var den fria företagsamheten som skulle lösa alla problem. Bush regering i USA har också glatt seglat på i tron att allt löser sig av sig själv. Sedan så blir man förvånad över att de som styr över det privata kapitalet roffar åt sig så mycket de kan. Deras bonusar, otroligt höga löner och höga pensionsavtal är alla ett utryck för kapitalismens kärna: Egoismen.

För vanliga människor återstår nu att betala dessa parasitiska kapitalisters rofferi under mycket lång tid. Detta medan de rika knösarna som skapat krisen inte alls berörs, utan lugnt kan fortsätta sina liv som vanligt.

Som slutnot kan jag säga att: Efter eller i samband med finansiella krascher så har det alltid uppstått repressiva inslag som har riktats mot grupper av människor. I Sverige har vi ju FRA och Ipred som färska exempel. Även hetsen mot sjuka och arbetslösa är ett tecken på en mer repressiv attityd mot medborgarna. I grunden en borgerlig syn på tillvaron där den rike är duktig och den fattige är en parasit.

Länk till till artikel i DN om arbetslösheten

Inga kommentarer: