måndag 7 september 2009

Den nya borgerligheten?

En sak som förvånar mig är de borgerliga politiker som säger att de har nya ideér men som i nästa andetag säger saker som en borgerlig politiker kunde ha sagt för hundra år sedan. Orden är inte exakt lika men betydelsen är lika.

En borgerlig politiker står i TV och säger att de arbetslösa ska göra nytta, annars så får de inte några pengar. En borgerlig politiker på 1800-talet sa nog nästan exakt samma sak men då var det att ta arbete som
tjänstehjon som gällde. Ett arbete som precis gav mat för dagen. Efter det kom tvångsarbetsanstalterna på 1880-talet för dem som inte hade ett arbete. Det var väl för att det inte fanns nog med lediga arbetsplatser som tjänstehjon för de som blev arbetslösa, som anstalterna skapades.

Den mest osympatiske personen som sa nästan exakt samma sak var Hitler. Då handlade det om de lata judarna som skulle skickas till läger för att lära sig arbeta.

Olika tider, olika personer men samma tanke: att de som inte arbetar ska läras att arbeta genom tvång. Det kan gälla personer som blivit uppsagda från sin arbetsplats i Sverige. Judar som blev avskedade på grund av sin religion eller utländska medborgare som kommer till Sverige med ett hopp om att få ett arbete och ett värdigt liv.

Ingen tanke om att arbetslösheten är ofrivillig och att det anvisade sysselsättningen inte alls har något att göra med den arbetslöses utbildning och inte är till för att hjälpa arbetslöse. Den arbetslöse reduceras till gratis arbetskraft för hugade spekulanter.

En grundläggande borgerlig syn på
människan som Moderaterna och deras kumpaner inte kunnat befria sig från.

Inga kommentarer: